Kan man dra allt socker över en kam?

Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.

Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du knappast hittar i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med många skilda namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd olika varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.

Inga kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och äger likadan granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, ger endast sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker endast sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp omgående i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkan vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.