Förkylningstider? Då är det hög tid att plocka fram dina små flaskor med eteriska oljor.

Olika dofter kan verka helt olika, de kan vara rogivande eller uppiggande och dessutom påverka vår hälsa positivt. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. Eterisk olja har oftast en väldefinierad doft som kan lokaliseras till en speciell växt.

aromatisk

Ganska vanligt är att olja utvinns ur olika frön eller blommor, men det kan även utvinnas ur rötter. Det här är dofter som kan användas precis som de är för att skapa godare doft i rum eller med aromaterapi för att aktivt påverka den egna hälsan via massage. Man kan även använda dessa oljor i matlagning då man gör godis.

Snuvig eller förkyld då kan eteriska oljor vara en räddare i nöden.

När din näsa är täppt önskar du att du haft lite väldoftande oljor till hands. Ett tips kan vara att ha levande ljus som sakta värmer upp din eteriska olja att sprida väldoft i ditt hem. Doftolja kan ha olika dofter som har med olika årstider att göra men här är det också så att våra egna referenser påverkar hur vi uppfattar en doft.

Om man har fått en eländig förkylning kan kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja kännas som något hemtrevligt och lugnande.

För att få lite fart på näsan så kan det fungera bra med eukalyptusolja som man antingen använder som aromaterapi eller som man placerar i ljus som tänds. En variant för att få de goda dofterna av någon typ av olja är att droppa några droppar i din blomspruta och spraya lite runt. Några dofter till som kan vara värt att ha hemma är mint, citron och pepparmint i förkylningstider.

Lär dig mer om aromaterapi med eterisk olja hemma

Läs kommande tips hur du kan utnyttja olika eteriska oljors terapeutiska effekt själv i lugn och ro i hemmet. Som start på din nya bana som aromterapeut är det bara en bra olja – gärna ekologisk- som bas och någon eterisk olja. Bra sajt. Man kan faktiskt minimera och få bort både huvudvärk och muskelspänningar med hjälp av att massera med doftolja.

Du bör känna till att olika eteriska oljor kan ha olika effekt , så du bör kolla detta före du börjar massage. En bra bas av oljor att ha hemma kan vara rosmarin, jasmin, lavendel och till och med pepparmint. Alla dofter kan mixas men var lite försiktig så de inte ger en dålig effekt

Två oljor som är mycket populära till massage eller att ha i badvattnet är pepparmyntsolja och jasmin. Alla aromoljor är koncentrat så före den appliceras på hud ska den spädas ut med en basolja. Dosera den eteriska oljan på rätt sätt så är den helt ofarlig att använda.

Du hittar de bästa doftoljorna på lite olika sätt.

Provsniffa en doft du inte är säker på. Lavendel, rosmarin och jasmin, deras eteriska oljorS dofter är så kända att de inte behöver provdoftas. Då kan man tjäna på att handla online där man får bästa priserna för oljorna.