Erytritol

Erytritol – ett naturligt kolhydratämne

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron och meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras sålunda outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en helt naturlig process.

Ämnet är bra lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därutöver som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel effekt och den påminner en del om liknande kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är speciellt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage.

En besynnerlig omständighet runt erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer rådande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som innehåller erytritol Sötningsmedel. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.