Absinthe Sprit, Bara en drink alternativt en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nära nog utsuddad gräns uttalar att en likör är alkohol med tillsats av socker samt smakämnen – samt då börjar väl nästan all sprit som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är oxå bekant för att få andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i många annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt nyttjade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite alternativt noll anis, fänkål eller någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: godabsint.com.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv samt annorlunda.

Det finns många legender och myter runt absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, kanske på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket eloge av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och rätt så inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde allmän andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden vari en man dödade främst sin egen familj samt därnäst sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därefter.

Även om det ännu faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer idag i popularitet igen.

Nu när du innehar lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag bevilja dig själv avgöra om det blott är en annan dryck, eller antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta samt se om historien upprepar sej.