Absinthe – en verklig legend

Det går troligtvis inte att hitta en mer legendarisk historia än den som handlar om Absinthe.

De flesta människor har möjligtvis en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet bara en del sanna fakta om sprit eller alkohol och enbart en bråkdel av dem har haft chans att ha ett glas av denna mystiska förfriskning framför sig på bordet.

Därför vill jag med det här lilla inlägget framlägga för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess framstående förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som hade namnet absint först framställdes.

Mycket berusande samt kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att många år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod omtalade för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en rejäl likhet med absint.

Trots det var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln till absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som därefter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste om sin framtoning som en läkemedelstonic och blev mer omtalad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så stora konstnärer och författare såsom Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var riskfylld samt giftig, trots att enbart en liten kvantitet malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i inledningen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång bakgrund av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Måhända för att det var otillåten frukt, har många av de falska rykten och historier om risken med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan okonstlad ingrediens såsom pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i inledningen av 2000-talet, tas förbuden successivt bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I USA (naturligtvis) finns det fortfarande lagar mot att framställa och sälja den, även om diverse företag har hittat på möjligheter att undvika dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan finna på nätet.