Absinthe, – den mest legendariska av samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.

De mesta folk innehar antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de mesta av dem känner till blott ett litet antal sanna fakta om alkohol eller sprit samt bara en bråkdel av dem innehar haft chans att ha ett glas utav denna mystiska dryck före sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med detta lilla inlägget presentera för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint få varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att äga fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint absint förbud.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin image som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier samt för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att skapa målningar samt böcker som har blivit tidlös i världens konst och böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en utav de många ingredienserna i absint, var farlig och giftig, även om endast en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt AMERIKA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, innehar många utav de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att modern vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt alternativt bildar dårskap än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de flesta europeiska länder är absint helt lagligt igen.

I USA (givetvis) är det fortfarande lagar mot att alstra och sälja den, även om annorlunda företag innehar hittat på potential att kringgå dessa förbud.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är OK att dricka absint, så länge man inhandlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan finna Online.