Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol eller sprit främst alldenstund det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad barriär säger att en likör är sprit med tillsats utav socker och smakämnen – och då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att har övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera olika versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt brukade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en Mer information här..

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och avvikande.

Det är många legender och myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, antagligen därför fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Antagligen det är därför det fick så mycket eloge utav bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde allmän andra.

Det fanns flertal mord som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer idag i popularitet åter.

Idag när du har lärt dej några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, alternativt antagligen mer utav en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.