Utrustning som krävs för att brygga vin hemma

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp massor goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noggrant beskrivet om speciell nödvändig utrustning. För den oinvigde kan det givetvis vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. I synnerhet är det på sin plats att uppmärksamma hävert samt oechslevikten.

För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang med hjälp av tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därnäst ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är viktigt att varje gång göra rent häverten efter tillämpning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan medföra risk att smitta vinet med bakterier. Länk till Etikettpapper gummerat

Då och då sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte anser att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är alltså nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren får plats. En lagom volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte jämt är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Skilda frukter samt bär innehåller varierande mängder extraktämnen som ju kan skifta utslaget.